ONJK 2017, dag 0 en 1

Zondag 6-8     Aankomst bij Mooi Delden

Vorig jaar hadden we 20 deelnemers en veel enthousiaste verhalen. Dit aantal moest dus overtroffen kunnen worden. In een overmoedige bui stelde ik 25 als doel voor dit jaar. David werd als laatste over de streep getrokken en zo arriveerden inderdaad 25 deelnemers uit Voorschoten (e.o.) op de zondag voor de start van het ONJK bij camping Mooi Delden. Na wat gepuzzel en enige overredingskracht konden al onze tenten op het grote veld worden opgezet. Dit keer met een aparte kooktent en professionele gasbranders. En genoeg ouders die prima maaltijden voor 50 man kunnen verzorgen.
Nieuw dit jaar zijn Jona en Rick. Wiebe was vorig jaar wel al mee, maar toen nog te jong om mee te doen. Nu is hij 5. David en Ivo hadden al vaker meegedaan. Verder zijn drie telgen Warnaar bij ons aangesloten. Tim speelde al een paar keer in de interne mee en Alisha had ons C-team aan een NK-plek geholpen. Nu ze ook in Borne zijn aangesloten horen ze er helemaal bij.

Maandag 7-8     Ronde 1

De indeling van de eerste ronde gaat op rating en dan is het de vraag of je naar boven of naar beneden wordt ingedeeld. Hoor je bij de beste helft of wordt het een uitdaging om op of boven 50% te scoren? David, Jip, Alisha, Cato, Mark, Otto, Abel en Wiebe voldeden aan de verwachting van Professor Elo en wonnen hun partij. Abel was als eerste klaar. Zijn herdersmat was creatief: e4 Lc4 Lb3 De2 Dc4 en Dxf7. Wiebe kwam als tweede met een punt de speelzaal uit. Hij vond het wel erg spannend. Ik weet niet of hij daarom eerst al zijn pionnen naar de 4e rij speelde. Zijn tegenstander had daar geen antwoord op en werd gedecideerd aan de kant geschoven. Op het eind vertelde Wiebe wat zijn tegenstander nog met zijn koning kon. Tot dat die niets meer kon. En schaak stond. Mat dus.

Dan de verrassingen. Als je naar boven wordt ingedeeld, dan kan je een tegenstander verwachten die 400 tot 600 ratingpunten meer heeft.
Matthijs verloor ergens een pion maar kreeg wel initiatief met een goed paard tegen slechte loper. Hij kreeg een pion terug en kon er nog een gaan winnen. De afwikkeling die hij koos pakte echter verkeerd uit. Hij pakte direct de pion met schaak, maar daardoor werd wel zijn mooie paard geruild. In het toreneindspel dat volgde raakte hij direct twee pionnen kwijt en was verder kansloos. Ivo mocht op bord 2, op een livebord tegen een van de favorieten uit zijn groep. De opening verliep niet optimaal en ook hij verloor een pion. Maar dat gaf hem wel meer activiteit dat door een onnauwkeurigheid zijn tegenstander een stuk opleverde.

Luuk Baselmans (1947) – Ivo Warmendam (1537)

Stelling na 16 .. b5
Als de witte loper naar b3 gaat, dan volgt b4 stukwinst. Wit dacht met een dubbele aanval een stuk terug te winnen na 17 Pxb5 Lxb5 18 Lxb5 Txb5 19 Da4.

Nu had 19 .. Db8 zowel het paard op f4 als de toren op b5 gedekt. Op de volgende zet rokeren en de winst lijkt vrijwel binnen. Ivo dacht met 19 .. Pe2+ een stuk voor te kunnen blijven. Dat was ook wel zo, maar het paard op e2 was daarna een makkelijk doelwit. Ivo behield dat paard, echter ten koste van de rokade. Een lange en ingewikkelde strijd volgde. Dat loopt tegen zo’n sterke tegenstander meestal niet goed af, maar Ivo hield knap stand. En hij zag uiteindelijk kans om af te wikkelen naar eeuwig schaak. Een mooi resultaat!

Thomas beging in de opening naar eigen zeggen een kleine onnauwkeurigheid, maar de stelling bleef lang in evenwicht. Onder tijddruk kostte een penning hem helaas een paard op g3. Zijn tegenstander was echter hebberig en pakte na hxg3 ook nog een pion mee met Dxg3. Deze stond aangevallen door de witte dame op c3, maar gedekt door een toren op g8. Thomas had Tf7+ en dat was bijzonder onaangenaam. De koning op h7 kon niet naar achter of naar voren (pion op h6). Dus er moest iets tussen. Na Tg7 volgt echter Dxg3 en de gepende toren op g7 is geen goede verdediger. Dus dan maar Dg7 met hetzelfde resultaat: dame kwijt. Thomas kreeg even later ook nog een paard in de aanbieding waarna direct opgave volgde. Wederom een sterke start van Thomas, want ook vorig jaar begon hij met een mooie scalp.

De partij van de dag werd gespeeld door Tristan. Hij kreeg Scandinavisch tegen zich. Ik vind dat die opening voor jeugdspelers verboden zou moeten worden. Mooi dat Tristan daar korte metten mee maakte! Zijn tegenstander begreep er ook niet zoveel van, want meestal rokeert zwart lang. Op het moment dat zwart kort wilde gaan, bedacht Tristan dat het wel goed zou zijn om middels een paardoffer op e6 (tegen 2 pionnen) de zwarte koning in het midden te houden. Objectief niet helemaal correct, maar het bezorgde zwart de nodige hoofdbrekens. De vereiste zorgvuldigheid was al snel te veel gevraagd. De koning ging via f7 naar g8 en na Db3+ naar h8. Toen kon Pxf7+ en won Tristan materiaal met rente terug: een kwaliteit en een pion voor. Rustig uitschuiven zou je denken, maar nee hoor, niets daarvan!

Tristan Maas (1098) – Lennart Molanus (1627)

25 Db4 Pf6 26 Txa7!
Dxb6 had ook gekund en was zelfs nog beter geweest. Maar dit was zeker net zo mooi en effectief. 26 .. Txa7 27 Df8+ Pg8 28 Te8 en hier ging zwart door de tijd. Dd5 dekt het mat op g8, maar dan komt Lc3 en is de extra matdreiging op g7 beslissend. Zwart had de strijd nog wel kunnen rekken door zijn dame te geven (Dxe8), maar dat bedacht hij dus niet op tijd. En het had natuurlijk ook niet geholpen. Een zeer aangename eerste partij!

De ‘kleintjes’ in de categorie F en GH. Speelden ook al ronde 2. Fien, Abel en Wiebe deden het anders dan in de 1e ronde hebben nu alle drie 1 uit 2.

Marcus Driessen