ONJK 2017   Dag 2

Dinsdag 8 augustus

Dinsdag is bij het ONJK de eerste dag met veel partijen en dat kan voor sommige kinderen gelijk een uitputtingsslag zijn. Matthijs heeft eerder deze zomer in Saint-Lo een ander groot jeugdtoernooi gespeeld en heeft daar ervaring opgedaan met het spelen van lange partijen. Hij speelde daar één partij van vijf uur en lijkt dat hier, ondanks minder bedenktijd op de klok, ook te willen halen; zijn eerste twee partijen duren 3,5 uur. In deze ronde gaan de stukken constant heen en weer om een positioneel voordeeltje te verkrijgen en na lang op het zitvlees vist hij de overwinning binnen.

De partij van de dag werd meteen in de ochtend gespeeld door Otto. Hij moest tegen Manasvita Basa, Nederlands kampioen bij de meisjes t/m 10 jaar. In juni moest Otto ook al tegen haar bij het Nederlands kampioenschap schoolschaken. Ook toen hadden we voorbereid tegen de opening van Manasvita (1 e4 e5 2 Lc4), maar Otto vergat een zet en verloor meteen een pion. Manasvita is een degelijke speelster die fouten afstraft en zelf weinig fouten maakt. Die partij in juni ging dan ook verloren.
Maar nu ging het anders! Na de opening had Otto al een gezonde plus en hij kon gemakkelijk zijn stukken naar goede velden dirigeren. Nadat hij al een kans gemist had op groot voordeel, dacht Otto een pion te kunnen winnen via een kwaliteitsoffer. In die combinatie zat echter een groot lek die direct tot verlies kon leiden. Maar Manasvita was dit keer niet alert en deed een behoudende zet waardoor ze de kwaliteit voor bleef. Maar Otto had alweer het voordeel en speelde dat soepel uit.

Manasvita Basa (1216) – Otto Zoet (839) (jeugdratings)

Stelling na 30 .. Dc5. 7 zetten later was het al mat.

Met 2 uit 2 kreeg Otto in de derde ronde een sterke tegenstander, de Belg Pjotr Cappan die als tweede zou eindigen. Het werd weer een lange partij waarin Otto lange tijd duidelijk beter stond.

Otto Zoet (839) - Pjotr Cappan (1389)

Stelling na 18. .. Dd7.

Otto sloeg hier op g6 om zwart een dubbelpion te bezorgen. Behoud van het loperpaar is waarschijnlijk beter. Na zetten als e4, Dd2, Tae1 en (na rokade van zwart) Dg5 staat wit riant. Maar door een penning raakte Otto z´n d-pion kwijt waarna zijn stelling helemaal instortte. De derde partij van de dag was er duidelijk een te veel. Tegen Roger Labruyère, die uiteindelijk derde werd, speelde hij veel te snel en verloor kansloos.

Jip stond na dag 2 op 3 uit 3. Het slot van zijn partij tegen Eelke de Boer, Nederlands jeugdkampioen t/m 14 jaar, was grappig.

Eelke de Boer (2190) – Jip Damen (1994) (FIDE-ratings)

Stelling na 29. bxc6
Wit dacht over de b-lijn gemakkelijk te kunnen winnen, maar had niet door dat zijn koning na 29. .. Th3! zelf snel mat gaat. 30. Kf4 T8h4+ 31. Ke5 Tf3 0-1. Tegen Tf5 mat is niets meer te doen.

Alisha had 2,5 uit 3 en David en Cato 2 uit 3 na dag 2. De anderen stonden op 50% of iets daaronder. Alleen Rik had nog geen punten en Wiebe had na zijn eerste winstpartij ook niets meer gehaald.

Igor Damen en Marcus Driessen