ONJK 2017   Dag 3

Woensdag 9 augustus

Op de derde dag speelde Jelle in de ochtendronde de zet van de dag.

Jelle Zoet (678) - Micha Lindenaar (801) (jeugdratings)

Stelling na 33. .. Kf8

Hier bedacht Jelle het prozaïsche 34. Ph8!!
Er dreigt zowel Df7 als Pg6 mat. Zwart kon de strijd nog even rekken met 34. .. De8, maar moest na 35. Pg6+ zijn dame geven. 5 zetten later had Jelle ook de zwarte toren te pakken met een dubbele aanval. Jelle liet deze opsteker volgen door een overwinning op Dylan Torensma (916) en kwam daarmee op 3,5 uit 6. Daarna volgde een minder goede reeks: 4 nullen achter elkaar…

In de zaal van de oudste jeugd zitten tegen de het einde van de ronde vrij vaak nog veel Voorschotenaren te spelen. Dat komt natuurlijk omdat we ook gewoon veel deelnemers hebben, maar zelfs als je dat meeneemt lijken er nog bovengemiddeld veel van ons te zitten. In de ochtendronde op woensdag spannen Jip en Cato de kroon. Jip speelt op het eerste bord tegen het 13-jarige talent Jonas Hilwerda. Na de opening staat Jip ietsje beter, en hij offert een kwaliteit om nog meer voordeel te kunnen krijgen:

Jip Damen (1994) – Jonas Hilwerda (2132)

Stelling na 26. .. Lf6.
Jip ging hier verder met 27. exf5 Lxh4 28. fxg6 hxg6 en had voordeel kunnen houden na 29. h7+ Kxh7 30. Lxe5 Txe5 31. Txe5 dxe5 32 Pxg6. Jip speelde echter 29. gxh4 en had kunnen verliezen na 29. .. Dxf4 30. Lxe5 Txe5 31. Dxg6+ Kh8 32. Txe5 Dxe5 33. Le4 Te7 34. Lc2

en nu dekt Dd4 de pionnen op d6 en g4. Maar Jonas was onnauwkeurig met 34. .. Dc3, waarna Jip remise kon bereiken, alhoewel hij nog wel enkele benauwde momenten moest doorstaan.

Al het publiek dat bij Jip stond te kijken, kan gelijk doorlopen naar het bord van Cato. Zij was al een aantal uren een poging aan het wagen de inactiviteit van de vijandige stukken af te straffen, wat resulteerde in een eindspel met 2 pionnen meer. Dat bleek met weinig tijd op de klok (Cato speelde al bijna een uur op de 30 seconden increment) nog niet zo gemakkelijk. Toen de tegenstander een loper weggaf was de buit bijna binnen, maar in het zicht van de haven ging het toch net mis:

Cato de Zoeten (1511) – Dylan Achuthan (1655) (FIDE-ratings)

Stelling na 97. .. Tc5
Hier dacht Cato af te kunnen wikkelen met 98. Pf4, maar na 98. .. Txh5 99. Pxh5 Kb7 kan ze haar pion niet meer dekken. 98. b6 had eenvoudig gewonnen…

Thomas en Ivo wonnen in de B-categorie knap van hoger gerate spelers. Thomas bracht de kennis over pionneneindspelen die hij de vorige avond had opgedaan gelijk in praktijk en liet met een verre vrijpion zijn tegenstander kansloos.

In de middag vielen er zowel in de ABC als in de DE achter elkaar nullen. Op een gegeven moment zaten er acht spelers in de analysezaal die bij elkaar een half punt hadden gescoord. Bovendien kon de negende nul niet lang op zich laten wachten, want Ivo had zich op zet 21 deze stelling op het bord:

Sam van Dongen (1856) – Ivo Warmendam (1537)

Stelling na 21. .. Txc8. Een volle toren achter dus.

Gelukkig was daar Jette, die een mooie reeks neerzette en zich met de derde overwinning op rij vrolijk uit de onderste helft van het deelnemersveld heeft geschaakt. Ze speelde Siciliaans en liet toe dat er werd gepakt op d6, wat Igor in de analyse bestempelde als een fout. Na Tc6 bleek het paard op d6 echter hopeloos ingesloten. Hoewel de tegenstander nog wat probeerde aan te rommelen met pionnen speelde Jette het gedecideerd uit.

Ivo stond nog steeds een toren achter en probeerde verwarring te zaaien door met z´n damepionnen op te stomen. Ondertussen zag hij wel hoe zijn tegenstander allerlei direct winnende zetten had.

Stelling na 30. .. a4

Hier is Txe6 al direct uit. Na fxe6 volgt De7 en tegen de dreiging Td7 en mat op de 7e rij valt weinig meer te doen. Wit ging voor de afwikkeling 31. Pg5 h5 32. Pxe6 Dxd2 33. Df6 Dh6 34. Pg5 Dg7 maar na 35. Dxg7 Kxg7 staat zwart opeens beter. En Ivo speelde dit feilloos uit. Zijn derde punt op rij en met 3,5 uit 5 wachtte een hoog livebord.

Jip werd op een nederlaag getrakteerd door de Duitser Londo Korten (2119), maar David was inmiddels geruisloos op 4 uit 5 gekomen. Nou ja, geruisloos…

David Jongste (2005) - Leonard Ortmeier (1956)

Stelling na 45. Dxd3.
Het vervolg van deze partij is door Herman Grooten becommentarieerd op schaaksite.nl:
http://www.schaaksite.nl/2017/08/12/david-jongste-is-open-kampioen-van-nederland/

Voor de oudere jeugd en de begeleiders werd op woensdagavond het teamsnelschaak gehouden. Voorschoten deed mee met 4 teams en dat zorgde in een veld van 28 teams voor leuke onderlinge ontmoetingen. Marcus trof Roderick en Peter en de jeugd kon, nadat ze op hun eigen borden klaar waren, zien van wie ze nou eigenlijk het beste een analyse kunnen krijgen. Jip zat achter Rosa op bord 2 en haalde in de voorrondes 7 uit 7. Twee teams haalden de beste zestien en mochten door in de play-offs. Dit zijn de namen (Peter, David, Ivo, Mark, Carsten en reserve Luuk) verloor na een sterke voorronde onfortuinlijk in de achtste finales. Vega for Vendetta, een team geheel gevuld met veganisten, vegetariërs en een enkele twijfelaar nam wraak in de kwartfinales en won ook de halve finale soeverein. In de finale ging het helaas snel mis. Igor verloor in vliegende vaart kansloos. Jip won nog wel, maar Jelle en Rosa verloren. Toen maakte het de tegenstander van Cato niet zoveel meer uit dat hij in verloren stelling door zijn tijd ging. Desondanks een mooie prestatie!

Na 3 dagen schaken is nu iedereen van de nul af. Rik behaalde eindelijk een halfje. Voor Abel en Wiebe zit het ONJK er na 3 dagen op. Abel haalde 3,5 uit 9 in categorie G (t/m 8 jaar) en Wiebe wist 2 potjes te winnen in de H. Fien eindigde met 3 nullen op rij in de F-groep en bleef steken op 3 uit 9. Zij gaat verder met deel 2, in de FGH groep van donderdag t/m zaterdag.

Hoewel een trucje, onachtzaamheid of onbekende opening soms nog de boosdoener is van een harde nederlaag, zien de analisten veel lange partijen met een volwassen opzet.

Igor en Marcus