ONJK 2018   Dag 2

Dinsdag 7-8     Help! Helpmat

De eerste volle dag met 2 partijen voor de ABC, 3 partijen voor DE en 4 voor FGH. 62 partijen in totaal. Die heb ik natuurlijk niet allemaal gezien, maar de meeste partijen zijn wel geanalyseerd samen met Rosa, Peter, Igor, Midas en Roderick. Alleen van de H’tjes zal het verloop van de partijen een mysterie blijven. Begeleiders mogen niet in de speelzaal en noteren is er nog niet bij. Als je net 6 bent en nog niet kan schrijven, dan is dat ook wat veel gevraagd. Ruben en Wiebe scoorden vandaag allebei 2 uit 4.

De ijsjesscore voor vandaag was 50% en dat werd helaas net niet gehaald: 30 uit 62. Maar er waren wel weer enkele aangename verrassingen. Thomas kwam op 2 uit 2 door de draak vakkundig te demonteren en in de D wonnen Jona, Ivanke en Jet hun eerste 2 partijen van de dag. En zelfs Chris jr. behaalde al een puntje. Vooral de overwinning van Jona was zeer overtuigend tegen iemand met bijna 300 ratingpunten meer. En Carsten maakte weer aanspraak op de partij van de dag met een spannende remise tegen een Belg met 2192 rating. Die was blij dat Carsten (zelf 1603) remise aanbood…

Maar de partij van de dag was vandaag voor Ivanke. Met een te lage rating van 752 weet ze niet hoe goed ze eigenlijk al is. Na een eenvoudige overwinning in ronde 2 kreeg ze een cadeautje in ronde 3 tegen een speler met 1102. Ik vertelde haar dat dit niet zo raar was omdat ze zelf eigenlijk al 1200 waard is. Haar volgende tegenstander heeft 1310, dus ik zei dat ze dat best aankon, maar zelf geloofde ze dat nog niet echt. In de opening speelde ze met zwart iets te snel d5 terwijl haar koning nog in het midden stond. Die moest even later via f6 een veilig heenkomen zoeken op g8 en de schade bleef uiteindelijk beperkt tot een pion. Dat bleef zo tot in het dubbele toreneindspel, waarbij Ivanke keurig haar beide torens op de 2e rij posteerde. En de witte vrijpion had ze onder controle.

Felix Montean (1310) - Ivanke Wiggers (752)

Stelling na d4-d5

Het gebrek aan zelfvertrouwen was opeens omgeslagen in overmoedigheid. Het was tijd om de witte vrijpion onschadelijk te maken met Ta5 d6 en Tad5 en genoegen te nemen met remise. Maar Ivanke wilde meer en ging vol voor de winst! Haar plannetje werkte helaas niet zo goed. Ivanke speelde Kg5-g4 en na d5-d6 deed ze g6-g5. Dat noemen we nou een heus helpmat (h2-h3#)…

Op de camping was ze weer goed gemutst en daagde ze me uit om een potje te spelen. Ik won een pion maar ze kreeg een gevaarlijke aanval. Ik kon de matdreigingen voorkomen, maar moest wel eeuwig schaak toestaan. Maar ja, daar nam ze natuurlijk geen genoegen mee! Want met een toren erbij moest ze mij toch zeker wel mat kunnen zetten. Ik kon alles nog net verdedigen, maar eeuwig schaak bleef mogelijk. Maar daar nam ze nog steeds geen genoegen mee. Ik kon toen afwikkelen naar een dameindspel met allebei 2 pionnen, maar ik had er een die kon promoveren. Er volgden heel veel schaakjes, maar die hielden een keer op waarna ik toch nog won. Ik kan dus gelukkig nog zeggen dat ik van Ivanke kan winnen. Hoe lang zal dat nog zo zijn…?

Marcus Driessen